Proces powstawania lizaków

Kolorowe i słodkie lizaki to jedne z najbardziej popularnych rodzajów słodyczy na świecie. Kochają je wszyscy, zarówno dzieci, jak i dorośli. Na rynku znajdziemy najróżniejsze kształty, wzory i smaki – słodkości te oferują naprawdę wyjątkowy świat doznań. Zastanawialiście się kiedyś jak te wspaniałości na patyku powstają?

Maluchy zawsze zaskakują nas pytaniami typu: a co to? Jak to działa? Jak to jest zrobione?. Najmłodszych nieustannie zadziwia otaczający świat i, prawdę mówiąc, dzięki nim dorośli też mogą dowiedzieć się czegoś ciekawego. Życie codzienne sprawia, że przestajemy się nad nim zastanawiać a wystarczy pytanie zaciekawionego malucha, żeby zdać sobie sprawę, że wielu rzeczy zwyczajnie nie wiemy. A przecież to odkrywanie tajemnic powstawania naszych ulubionych rzeczy i smakołyków jest największą zabawą. W artykule wyjaśniamy więc, jak powstają kolorowe i słodkie lizaki.

Czym są lizaki?

Lizaki to wyjątkowo pyszny wyrób cukierniczy przeznaczony do lizania, umieszczony na drewnianym lub plastikowym patyczku. Tego rodzaju słodycze znajdziemy w wielu różnych smakach, kształtach oraz rozmiarach. Najczęściej występujące lizaki posiadają popularny i łatwy w produkcji kształt kuli. To jednak nie wyczerpuje lizakowych możliwości, ponieważ możemy też spotykać produkty o wymyślnych kształtach serca czy kawałka arbuza. Coraz popularniejsze stają się smakołyki w formie dwukolorowych lasek. Zdarza się, że lizaki posiadają dodatkowe nadzienie w postaci gumy do żucia lub musującego i kwaśnego proszku.

Jak to się robi?

Na początku przygotowuje się specjalną gorącą i – przede wszystkim – słodką masę. Następnie masę tą wylewa się na blat, gdzie zyskuje ona aromat i kolory, jest formowana, rozciągana oraz wałkowana. Z tak powstałej bryły robione są stopniowo małe, kolorowe cukierki. Powstanie małego cukierka (odznaczającego się wyraźnie widocznym wzorem) z gorącej masy możliwe jest dzięki procesowi automatyzacji, jednak wciąż działają cukiernie, gdzie wszystko robi się ręcznie. Gotowy cukierek jest plastyczny, dzięki czemu nadaje się mu odpowiedni wzór i nadziewa na patyczek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.